Světlovodné materiály

Dobrý den všem,

dnes bych Vám rád popsal aspoň zevrubně co je a jak se dá využít světlovodný materiál.

Je to pro nás jeden z TOP produktů, kde jsem přesvědčen, že jsme tuto technologii dotáhli ke spokojenosti nás jako výrobců, tak především klientů. Světlovodný materiál je v podstatě opět laicky řečeno kus (blok) plexi, který má vlastnost spolehlivě distribuovat světlo. Prosím znalé o schovívavost, nebudu uvádět přesné parametry a typy materiálu, ale jen nastíním, co se dá opravdu vyrobit, jelikož spousta lidí netuší, co vůbec lze. Z odborného hlediska bych musel věnovat spoustu času a vysvětlovat, že distribuce světla není jen o vhodném umístění led zdrojů, ale musíme pracovat jak s odrazem tak s blokováním prostupu, především pro dosažení jednolitosti prosvícení. A to je právě ono, LED svití bodově a našim úkolem je dosáhnout jednolitosti a co nejlepší distribuce světla tak, aby v každém místě svítilo vše stejně i při rozličnosti tvaru a šířky tahu třeba u fontů.

Tohle je opravdu věda.

Základem je dobrá volba materiálu a těch je na trhu spousta i v různých tloušťkách. Opět takový standard je tl. materiálu 20 mm a z toho v podstatě pomocí NC stroje dostáváme požadované tvary a vytváříme místo pro zvolené LED zdroje světla. Kolegové pracující na NC strojích musí konzultovat každý výrobek s mistrem výroby a zároveň, pokud se nejedná o standardní tvar téměř vždy zhotovit vzorek pro odladění konečného umístění zdrojů světla. Tady musím podotknout, že i při zkušenostech, které máme, je pro nás každý výrobek novum a nezřídka kdy je pro nás překvapením, že aplikované zkušenosti prostě nesvítí tak jak bychom chtěli.

Odměnou nám nakonec je jakýkoliv tvar, který dnes dokážeme monolitický rozsvítit. Největší fór, který používám pro klienty, je kostka, kde vede pouze drát a ze všech stran svítí stejně, bez možnosti zjištění zdroje světla. A to je ono, jsme schopni dnes již vyrobit cokoli včetně tvarových výseků a pozor především imitaci neonových trubek, které jsme doladili do 95 % imitace NEONU. Tady je fajn vědět, že dá tvarovat i jako neonové trubky, a to již i s aplikací LED.

Tento výrobek byl pro nás úspěšným a stojí za to se o něj zajímat. Výhodou je možnost i nadlimitního rozměru. Při osazení vhodnými typy LED lze tak i stmívat či dosáhnout zajímavých RGB efektů a pomoci DMX ovládání vytvořit opravdu působivou věc.

Světlovodný materiál nám umožňuje aplikaci i jiných povrchů, např. zhotovení zdroje světla pro dichroickou fólii, ale tomu bych se věnoval příště. 

Podívejte se do naší sekce reference, kde je mnoho realizací z tohoto materiálu, zejména pro fantastickou firmu Rizzly, zde jsou hoši opravdu nároční a o jejich kreativitě ani nemluvím.

Patrick Gillar